Καλικαντζαρος Νεα – Ειδησες απο ολο τον κοσμο
Ινδική

Συνταγη για ινδική σούπα με σπανάκι και ρεβύθια

Σημερα μαγειρευουμε ινδική σούπα με σπανάκι και ρεβύθια

ινδική σούπα με σπανάκι και ρεβύθια
Σούπα ρεβύθια με σπανάκι

Εξαιρετική συνταγή, που ήρθε  σχεδόν …»παραγγελιά» σε απόκομμα και μπήκε σφήνα στο μενού! Την έκανα γιατί με ενέπνευσε ο υγρός  συνδυασμός ‘σούπα με σπανάκι και ρεβύθια’ – τα αγαπημένα μου. Και την πείραξα ελαφρώς ως προς τα αρώματα (μια ενίσχυση την αποζήταγε) και τον τρόπο που θα απέδιδαν το μάξιμουμ, λόγω της μικρής μου εμπειρίας με την ινδική κουζίνα. Πειραγμένη είναι επίσης, η συνταγή α) ως προς την φρεσκότητα των υλικών (δεν υπάρχουν pret-a-porter κονσέρβες, είναι όλα φρεσκομαγειρεμένα και bio) και β) ως προς τις θερμίδες, που είναι λιγότερες – μικρότερη ποσότητα σε γάλα καρύδας, άρα η σούπα είναι πιο λάιτ.

Από την κατσαρόλα για 6-7 κανονικά μπολ, φάγαμε 4 (οι 3 παιδιά) και δεύτερη φορά δεν πήρα! Κατά λάθος έμεινε (ευτυχώς) μια ελάχιστη ποσότητα για την φωτογράφιση του τελικού πιάτου (φαίνεται ίσως και από το μέγεθος του μπολ!). Τα ρεβύθια ταιριάζουν ωραία με το φρέσκο και καταπράσινο σπανάκι (το χρώμα μένει τέλειο, γιατί στο 5 λεπτο έχει απλώς μαραθεί). Τα αρώματα ενισχύουν τον -μόλις- πικάντικο χαρακτήρα, ο κουρκουμάς δίνει μια καταπληκτική κίτρινη χροιά και το γάλα καρύδας επενδύει με ελαφριά βελούδινη γλυκύτητα στην υφή. Ένα απλό πρώτο πιάτο, τόσο υπέροχο και πολύ πιο γευστικό απ’ ότι περιμένει κανείς. Οπτικά ευχάριστο, επίσης.

σούπα ρεβύθια με σπανάκι σε ποτήρι (verrine)

Ενδιαφέρον: Η σούπα με σπανάκι και ρεβύθια μπορεί να σερβιριστεί και ως verrine, δηλαδή σε ποτήρι μικρότερο ή μεγαλύτερο. Στη φωτό (επάνω) είναι σε μεγάλο διπλό σφηνάκι και τα κόκκινα ρεβύθια είναι περασμένα σε οδοντογλυφίδα.
Θα την ξανακάνω; Nαι, οπωσδήποτε! Ασυζητητί. Γι’ αυτό άλλωστε και σας την μεταφέρω.

Σας αρέσει το σπανάκι στη σούπα; Δείτε και την εξαιρετική σούπα με σπανάκι, καρότο και σέλερι (Ispanak Corbasi)

Σούπα με σπανάκι και ρεβύθια

Προετοιμασία: Mια ώρα και μισή περίπου για τα ρεβύθια και 45 λεπτά για τα υπόλοιπα. Μπορείτε να κάνετε τα ρεβύθια την προηγουμένη ή να χρησιμοποιήσετε τα έτοιμα σε κονσέρβα (δεν το συστήνω, γιατί η γεύση δεν θα είναι η ίδια). Σ’ αυτή την περίπτωση, ξεπλύνετέ τα με τρεχούμενο νερό. Επίσης, μπορείτε να αυξήσετε την ποσότητα σε γάλα καρύδας, μέχρι διπλή. Έτσι θα έχετε ένα πιο κρεμώδες αποτέλεσμα. Εύκολη συνταγή, αλλά στην κανονική της εκδοχή που όλα είναι φρέσκα, δεν είναι γρήγορη. Θυμηθείτε πως σε όλα τα όσπρια, το αλάτι μπαίνει πάντα στο τέλος – αλλιώς δεν βράζουν.

σούπα με σπανάκι και ρεβύθιαYλικά (για 6 άτομα)
για τα ρεβύθια
400 γραμ. ρεβύθια βιολογικά
1 μεγάλο κρεμμύδι ολόκληρο, καθαρισμένο
1 φύλλο δάφνης
νερό
——————
για τη σούπα
3 κ.σ. ελαιόλαδο
3 κόκκινα κρεμμύδια πολύ ψιλοκομμένα (στο μικρό μπλέντερ, αλλά όχι χυμός)
2 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες και λιωμένες
1,5 – 2 κ.γ. αποξηραμένο κάρι σε σκόνη, μέτρια καυτερό (ροζ πακέτο)
1,5 κ.σ. σπόρους μουστάρδας
1 κ.γ. τσίλι φλέικς (μπούκοβο)
1,5 κ.γ. κουρκουμάς
250 ml γάλα καρύδας (1 κουτί)
900 ml ζωμός κότας ή λαχανικών (σπιτικός ιδανικά)
400 γραμ. ρεβύθια, βρασμένα
350 γραμ. σπανάκι φρέσκο, κομμένο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ρεβύθια σούπα αρχικό βράσιμοΕτοιμάζετε τα ρεβύθια: Τα μουλιάζετε σε νερό το προηγούμενο βράδυ. Τα στραγγίζετε και τα βάζετε να βράσουν σε αρκετό νερό (να τα υπερκαλύπτει).

5 λεπτά αφού αρχίσουν και βράζουν, αποσύρετε από την φωτιά, πετάτε το νερό και τα βάζετε σε καθαρό νερό που τα υπερκαλύπτει.

Προσθέτετε το κρεμμύδι και τη δάφνη και μαγειρεύετε με μέτρια προς χαμηλή φωτιά για μιάμιση περίπου ώρα, μέχρι να είναι έτοιμα αλλά να μην είναι λιωμένα.

τσιγάρισμα κρεμμυδιώνΚάνετε τη σούπα: Σε κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και ρίχνετε τα κρεμμύδια. Τα σοτάρετε ανακατεύοντας για 5 λεπτά, να μαραθούν χωρίς να ροδίσουν. Χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε και μαγειρεύετε για 8-10 λεπτά.

ινδική σούπα - τα αρωματικάΡίχνετε το λιωμένο σκόρδο και συνεχίζετε το μαγείρεμα για 1-2 λεπτά. Προσθέτετε το κάρι, το τσίλι, τους σπόρους μουστάρδας και τον κουρκουμά. Δυναμώνετε ελαφρώς την φωτιά και ανακατεύετε τα αρωματικά μαγειρεύοντας για 2-3 λεπτά (εδώ είναι που παίρνει το πιάτο όλα του τα αρώματα).

σούπα με σπανάκι και ρεβύθιαΠροσθέτετε το γάλα καρύδας, τον ζωμό και τα ρεβύθια. Χαμηλώνετε τη φωτιά λίγο πριν αρχίσει να βράζει, σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύετε για 20 λεπτά.

σούπα με σπανάκι και ρεβύθιαΒάζετε το σπανάκι, ανακατεύετε, ρίχνετε αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύετε για άλλα 5 λεπτά, ίσα – ίσα το σπανάκι να μαραθεί. Δοκιμάζετε και διορθώνετε σε αλάτι, πιπέρι.

αρωματική σούπα ρεβύθια με σπανάκιΣερβίρισμα: Μεταφέρετε τη ζεστή σούπα με σπανάκι και ρεβύθια σε μπολ και ιδανικά την συνοδεύετε με ζεστά νάαν (ινδικό ψωμί) ή τα πιο εύκολα αραβικά πιτάκια.

σούπα ρεβύθια με σπανάκι σε verrine (ποτήρι)

Σούπα ρεβύθια με σπανάκι σε βερίν (ποτηράκια)

έξτρα υλικά για το σερβίρισμα
1-2 κ.γ. κόκκινο μείγμα ταντόρι (tandoori)
τσίλι φλέικς ή κόκκινα πιπέρια
χοντρό αλάτι

Χρησιμοποιείστε την έτοιμη σούπα με σπανάκι ρεβύθια και ποτήρια κοντά κανονικά ή μεγάλα σφηνάκια (βλ. φωτό).

Τοποθετείτε στη βάση (ανάλογα με το μέγεθος του ποτηριού) μια στρώση ρεβύθια χωρίς πολλά υγρά – τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα. Πάνω τους, χρησιμοποιώντας το πιρουνάκι του γλυκού, τοποθετείτε με τάξη μια σειρά 0.5 -1 εκατ. (πάλι ανάλογα με το μέγεθος του ποτηριού) φύλλα σπανάκι.

Βάζετε στο μπλέντερ μια ποσότητα σούπας και την πολτοποιείτε. Για τα σφηνάκια 1 κουτάλα είναι υπεραρκετή. Η ποσότητα θα είναι μεγαλύτερη αν χρησιμοποιείτε κανονικά ποτήρια. Θα πρέπει να έχετε μια κάπως πηχτή σάλτσα. Δοκιμάζετε και διορθώνετε σε αλάτι, πιπέρι. Την ρίχνετε στα ποτήρια, σχεδόν γεμίζοντάς τα.
Σημείωση: Aν, στην αναλογία σας στο μπλέντερ βάλετε περισσότερο σπανάκι, το χρώμα της σούπας θα είναι πράσινο, που είναι επίσης ενδιαφέρον.

Γαρνίρετε με ρεβύθια, περασμένα σε οδοντογλυφίδα που έχετε πασπαλίσει με κόκκινο μείγμα ταντόρι και τα στερεώνετε στο χείλος των ποτηριών, 3-4 κόκκους χοντρό αλάτι και μερικά φλέικς από αποξηραμένο τσίλι ή κόκκινο θρυμματισμένο πιπέρι.

Print Friendly, PDF & Email

Εδω βρηκαμε αυτην την υπεροχη συνταγη

Μαγειρεψτε ευκολα ινδική σούπα με σπανάκι και ρεβύθια Δοκιμαστε την και μοιραστειτε μαζι μας και με τους αγαπημεους σας τις εντυπωσεις σας
#ινδική #σούπα #με #σπανάκι #και #ρεβύθια

Related posts

Συνταγη για τσάι μασάλα με μπαχαρικά & γλυκoπικάντικα αρώματα

admin

Συνταγη για ράιτα (Raita) – ή δροσερή | Pandespani

admin

Συνταγη για φασολάκια με κύμινο και τζίντζερ να ‘μεγαλώνουν την αγάπη’

admin

Συνταγη για σολομός στον ατμό με σπόρους μουστάρδας & ντομάτα

admin

Συνταγη για πικάντικα όσπρια με μπαχαρικά της Ινδίας

admin

Συνταγη για Τσάτνεϊ σύκου με τζίντζερ – συνοδεία σε 50 λεπτά

admin

Συνταγη για Biryani (μπιριάνι) : το γιορταστικό ρύζι της Ινδίας

admin