Καλικαντζαρος Νεα – Ειδησες απο ολο τον κοσμο
Ρύζι

Συνταγη για Ιταλικό Ριζότο με Μανιτάρια Πορτσίνι & η Τεχνική του ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ (+VIDEO) | Kalikantzaros.gr

Σημερα μαγειρευουμε Ιταλικό Ριζότο με Μανιτάρια Πορτσίνι & η Τεχνική του ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ (+VIDEO) | Kalikantzaros.gr

Το ριζότο με μανιτάρια πορτσίνι (βασιλομανίταρα) είναι από τα πιάτα που γνώρισαν στους Έλληνες τα Ιταλικά ριζότι και τα έκαναν δημοφιλή στην εστιατορική σκηνή. Δυστυχώς όμως αυτή η δημοφιλία δεν πέρασε και στην οικιακή κουζίνα, κυρίως γιατί η τεχνική του να φτιάχνει κανείς Ιταλικό ριζότο δεν είχε ποτέ επεξηγηθεί μεθοδικά, παρά μόνο μέσα από τηλεσέφ με την γνωστή “τσάτρα-πάτρα, κοιτάξτε με τι ωραία το κάνω με τα τατού μου” μέθοδο εκμάθησης μαγειρικής. Σόρρυ κιόλας, αλλά άλλο το showmanship και το entertainment, άλλο το να μπορείς να μεταδώσεις τεχνική γνώση με μεθοδευμένο τρόπο, καταλαβαίνοντας την ανάγκη του κοινού.

Θεωρώ όμως ότι αυτό το θέμα το λύσαμε με τον σωστό τρόπο πέρυσι, με το άρθρο και το βίντεο για την τεχνική του Ιταλικού ριζότο που κάναμε ως Cucina Caruso με την ευγενική χορηγία του Lurpak και στο οποίο στεκόμαστε στη μέθοδο, τα βήματα και τα συγκεκριμένα υλικά που διαφοροποιούν ένα πιλάφι από ένα ριζότο. Σας προτείνω να το δείτε παρακάτω για να αντιληφθείτε την τεχνική πριν μελετήσετε την συγκεκριμένη συνταγή. Γιατί ήρθε η ώρα ν’ απολαύσετε την μαγεία ενός ριζότο με μανιτάρια πορτσίνι, σπίτι σας!
μανιτάρια πορτσίνι για ριζότο

Γεμάτο γήινα αρώματα που μένουν στον ουρανίσκο ώρες μετά την απόλαυσή του, με χρώμα που θυμίζει δάσος, πηχτό και κρεμώδες καθώς αργοκυλλά σε κύματα στο πιάτο, το ριζότο με πορτσίνι είναι ένα πραγματικά μεγάλο πιάτο, μέσα στην απλότητα των ελάχιστων, φίνων υλικών του!

Υπόσχομαι ότι θα ενθουσιαστείτε απ’ το δικό σας ριζότο με πορτσίνι. Κι’ αν την πρώτη φορά σας βγει απλά καλό, την δεύτερη και την τρίτη που θα κάνετε πλέον τις κινήσεις αυτοματοποιημένα, θα νιώσετε μεγάλος σεφ! Και το τι θαυμασμό θα εισπράξετε, δεν το συζητώ, αν κρίνω απ’ το τι ακούω ακόμη, όποτε το φτιάχνω για φίλους!

τεχνική Ιταλικό ριζότο με μανιταρια πορτσίνι

Χαρακτηριστικά της συνταγής:

Ένα εύκολο ριζότο που είναι εξαιρετικά δημοφιλές. Θα σας πάρει 5 λεπτά προετοιμασίας και 20 λεπτά στην παρασκευή. και πρέπει να το φάτε κατευθείαν, βέβαια. Δεν σηκώνει «περίμενε» και «ξαναζέσταμα», οπότε συντονιστείτε στους χρόνους σας.

Ένα τιπ / παραλλαγή για όσους θέλετε πιο πολύ την αίσθηση των μανιταριών στο στόμα, χωρίς να πληρώσετε για διπλή ποσότητα από αποξηραμένα πορτσίνι, είναι να προσθέσετε μαζί τους και μια ποσότητα 200γρ. περίπου κομμένα άσπρα μανιτάρια, που καθώς θα μαγειρεύονται μαζί με τα πορτσίνι θα πάρουν την δυνατή γεύση τους. Έτσι θα νιώθετε πιο πλούσιο το πιάτο.

Δείτε κατ’ αρχάς εδώ το βίντεο με την τεχνική του Ιταλικού ριζότο που φτιάξαμε και ακολουθήστε τα βήματα πιο κάτω.
Η διαδικασία παρασκευής του ριζότο Μιλανέζε και η λίστα των υλικών, καταγράφονται πιο κάτω ανάλογα με το στάδιο στο οποίο εμπίπτουν, όπως εξηγούμε αναλυτικά στο άρθρο και το βίντεο για την τεχνική του ριζότο.

Αυτό που μπορούμε να σας υποσχεθούμε είναι ότι θα φάτε το πιο νόστιμο ριζότο με πορτσίνι που έχετε δοκιμάσει ποτέ. Αρκεί να πάρετε τα σωστά υλικά βέβαια και ν’ ακολουθήσετε επακριβώς τις οδηγίες μας.

Wine-pairing-Karoulias

Τέσσερις Λίμνες Κυρ Γιάννη

Ξηρός, Ήπιος, Λευκός, Chardonnay, Gewurztraminer, Επιδέχεται Παλαίωση

tesseris

Ιδιαίτερο λευκό κρασί με αρώματα και οξύτητα που σαγηνεύουν. Το χαρμάνι των ποικιλιών που το σχηματίζουν αλλά και η ειδική οινοποίηση υπόσχεται εξωτικά γευστικά ταξίδια σε κάθε γουλιά.

Περιγραφή:
Ο ορισμός του “καλού” λευκού κρασιού, που αποκλείεται να περάσει απαρατήρητο. Τα σταφύλια προέρχονται από αμπέλια που “ρουφούν” όλη την ευεργετική επιρροή των τεσσάρων λιμνών που το περικλείουν. Ένα μέρος του Chardonnay έχει ωριμάσει για μικρό χρονικό διάστημα σε καινούριο Γαλλικό δρύινο βαρέλι, κι αυτό του χαρίζει σώμα και πικάντικη πολυπλοκότητα. Με την προσθήκη του Gewurztraminer με τα μεθυστικά ανθικά αρώματά του, το κρασί περνάει σε άλλο επίπεδο. Η απόδειξη; Σύντομα στα ποτήρια σας!

Ταιριάζει εξαιρετικά με:
Εξωτικά και έθνικ πιάτα, λαδερά πιάτα πλούσια σε μυρωδικά, μύδια αχνιστά, πίνεται σκέτο ως απεριτίφ, πλατό τυριών.

Αγοράστε το στο House of Wine, εδώ

 

Υλικά (για 4 άτομα)

Soffritto
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
20 γρ. ελαιόλαδο
50 γρ. βούτυρο Lurpak
Riso & Brodo
400 γρ. ρύζι ποικιλίας Arborio ή Carnarolli (ή Vialone Nano) Μια εύκολη και σίγουρη λύση είναι το Λαίς της Agrino.
100 μλ. λευκό κρασί
1.5-2 λίτρα ζεστό ζωμό κοτόπουλου (είτε σπιτικό, είτε από 1 ζελέ ψυγείου)
Condimenti
50 γρ. αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι μουσκεμένα σε 100 μλ. ζεστού νερού
Mantecatura
50-70 γρ. βούτυρο Lurpak
70-100 γρ. τριμμένη Grana Padano
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Παρασκευή:

1. Mise-en-place:

Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και βάζετε τα μανιτάρια να μουσκέψουν σε ένα μπολ με ζεστό νερό. Ετοιμάζετε τον ζωμό να είναι ζεστός. Βγάζετε το Lurpak και την τριμμένη παρμεζάνα απ’ το ψυγείο, μετράτε το ρύζι στη σωστή ποσότητα και τα μαζεύετε όλα στον πάγκο της κουζίνας σας.

Ιταλικό ριζότο μανιτάρια πορτσίνι

2. Soffritto:

Σε μεγάλο βαθύ τηγάνι, όπως το αντικολλητικό της Fest που χρησιμοποιούμε και σε μεσαία ένταση, βάζετε το ελαιόλαδο μαζί με το βούτυρο να λιώσει. Μόλις λιώσει, ρίχνετε το κρεμμυδάκι να σοταριστεί για 3 λεπτά, να πάρει χρώμα, ανακατεύοντας κάθε τόσο (Όλοι οι χρόνοι πιο κάτω μετράνε απ’ αυτό το σημείο «αφετηρίας»).
Στο 3ο λεπτό περίπου, ανεβάζετε την ένταση στο μέγιστο (ή περί το μέγιστο, ανάλογα με την δύναμη της εστίας σας) και προσθέτετε το ρύζι να σοταριστεί κι’ αυτό στο βούτυρο για μισό λεπτό.

Ιταλικό ριζότο μανιτάρια πορτσίνι

3. Riso & Brodo:

Στη συνέχεια αρχίζει η κλασική διαδικασία αργού βασανισμού, με την πρόσθεση μιας κουτάλας ζωμού, ανακάτεμα μέχρι να πιει το ρύζι το υγρό και πάλι πρόσθεση της επόμενης κουτάλας, όπως το δείχνουμε και στο βίντεο.

Όσο περνά η ώρα, τόσο τα άμυλα βγαίνουν απ’ τους κόκκους του ρυζιού που παίρνουν υγρό και το ριζότο σιγά-σιγά χυλώνει.

Περί το 10ο λεπτό μπορείτε να προσθέσετε το ποτήρι με το λευκό κρασί συνεχίζοντας την διαδικασία πρόσθεσης ζωμού και ανακατέματος.

Ιταλικό ριζότο μανιτάρια πορτσίνι

4. Condimenti:

Περί το 13ο λεπτό, προσθέτετε το κεντρικό υλικό που είναι τα πορτσίνι μαζί με το νερό τους που θα δώσει χρώμα και αρώματα σε όλο το ριζότο. Ανακατεύετε κυκλικά και βλέπετε όλο το ριζότο ν’ αλλάζει χρώμα σε καφέ, ενώ το άρωμα των πορτσίνι αρχίζει να σας σπάει τη μύτη.

Συνεχίζετε κανονικά τη διαδικασία αργού βασανισμού, βάζοντας τον ζωμό μόλις σωθούν τα υγρά και ανακατεύοντας. Όλο και πιο πολύ βλέπετε το ρύζι να χυλώνει, οπότε τσεκάρετε το χρονόμετρό σας και όταν είστε προς το 16ο λεπτό και μετά αρχίζετε να δοκιμάζετε κάποιους κόκκους ρυζιού να δείτε πόσο στέκουν ή αν είναι επαρκώς μαλακοί ώστε να το «κλείσετε». Αν στη διάρκεια της διαδικασίας σωθεί ο ζωμός μην ανησυχείτε, προσθέστε λίγο βραστό νερό.

Ιταλικό ριζότο μανιτάρια πορτσίνι

5. Mantecatura:

Περί το 17ο λεπτό (ανάλογα με την ποικιλία ρυζιού, τις εντάσεις και τα σκεύη σας πάντα), λογικά το ρύζι θα έχει χυλώσει επαρκώς και οι κόκκοι θα τρώγονται ευχάριστα, αν και θα κρατάνε στο κέντρο τους. Τότε θα αποσύρετε το τηγάνι απ’ την εστία και θα προσθέσετε την τελευταία κουτάλα ζωμού. Αμέσως μετά το βούτυρο και θ’ ανακατέψετε. Στην συνέχεια την Grana Padano (παρμεζάνα) και θα ανακατεύετε συνεχώς για μισό λεπτό καθώς μπροστά στα μάτια σας θα βλέπετε το πως οι υφή του ριζότο γίνεται κρεμώδης και παχύρρευστη κυλλόντας σε κύματα (all’ onda).

Ιταλικό ριζότο μανιτάρια πορτσίνι

Σερβίρισμα:

Πριν το βγάλετε στο τραπέζι με το τηγάνι για να σερβίρετε στα πιάτα, θα ρίξετε λίγο τριφτό φρέσκο πιπέρι από πάνω, ώστε να είναι πλέον έτοιμο και λαχταριστό για άμεσο σερβίρισμα. Θα μπορούσατε να προσθέσετε και λίγο ψιλοκομμένο σχοινόπρασο για διακόσμηση, να δώσει λίγη πράσινη φρεσκάδα στο μάτι.

Ιταλικό ριζότο μανιτάρια πορτσίνι

Όπως λέμε και στο βίντεο της τεχνικής, το ριζότο πρέπει να καταναλωθεί άμεσα, ελάχιστα λεπτά δηλαδή, μόλις είναι έτοιμο. Σερβίρετε απ’ το ωραίο σας τηγάνι, κατευθείαν στα πιάτα στο τραπέζι. Φροντίστε να υπάρχει στο τραπέζι μύλος πιπεριού και για κάποιους πληθωρικούς συνδαιτυμόνες και λίγη έξτρα γκράνα.

Στο μαγείρεμα χρησιμοποιήσαμε αντικολλητικό τηγάνι της Fest Νο 28, που είναι ιδανικό για ριζότο γιατί και χωράει την ποσότητα αλλά και είναι όμορφο να βγεί στο τραπέζι και να σερβίρεις απ’ αυτό. Σερβίραμε στα πιάτα της σειράς Plus Mat της ΙΩΝΙΑ που μόλις ανακαλύψαμε και μας φαίνονται εξαιρετικά φίνα και σε πάρα πολύ καλή τιμή.

decorative-lines-17_large2

GRANA PADANO 1

logo-grana-padano

Επειδή με έχετε ρωτήσει, γιατί στις Ιταλικές μου συνταγές επιλέγω σχεδόν πάντα ως τυρί τριμμένο, την Grana Padano…

 Γιατί η Grana Padano έχει και umami και υπέροχη γεύση, αλλά είναι ήπια και έτσι συνδέεται καλύτερα με λεπτές γεύσεις.

cannelloni bolognese - spinachi - ricotta

Σε αντίθεση λοιπόν με την Parmigiano Reggiano δεν καπελώνει τις υπόλοιπες γεύσεις και γι’ αυτό λειτουργεί ιδανικά στη μαγειρική και ειδικά στα ριζότι και στα πιάτα με πάστα. Ένα τέτοιο παράδειγμα αγαπημένης συνταγής που ταιριάζει ιδανικά με Grana Padano είναι τα Ιταλικά κανελόνια μας, που προτείνω να δοκιμάσετε εδώ σε δύο εκδοχές (με γέμιση κιμά μπολονέζ ή με ρικότα-σπανάκι)

Η κλασική παρμεζάνα μπορεί να είναι υπέροχη ως επιτραπέζιο τυρί αλλά κατά την γνώμη μου (και πολλών Ιταλών) όταν θέλουμε τριμμένο τυρί με γεύση παρμεζάνας, μιλάμε μόνο για Grana. Δείτε πιο κάτω ένα μικρό βίντεο που δείχνει την διαδικασία παραγωγής αυτού του υπέροχου τυριού!

Print Friendly, PDF & Email

Εδω βρηκαμε αυτην την υπεροχη συνταγη με Ιταλικό Ριζότο με Μανιτάρια Πορτσίνι & η Τεχνική του ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ (+VIDEO) | Kalikantzaros.gr ….Δοκιμαστε την και μοιραστειτε μαζι μας και με τους αγαπημεους σας τις εντυπωσεις σας
#Ιταλικό #Ριζότο #με #Μανιτάρια #Πορτσίνι #Τεχνική #του #ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ #VIDEO #Carusogr

Related posts

Συνταγη για μπουτάκια κοτόπουλου στο γκριλ με μέλι και καπνιστή πάπρικα | Kalikantzaros.gr

admin

Συνταγη για ΡΥΖΟΤΟ ΜΕ ΚΑΣΤΑΝΑ & ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ – Συνταγες Kalikantzaros.gr

admin

Συνταγη για Μπουτάκια κοτόπουλου με σάλτσα λαχανικών και πεντανόστιμο πιλάφι | Συνταγές – Δοκιμασμενη !!!

admin

Συνταγη για Αυθεντικά Ιταλικό Ριζότο με καρδιές Αγκινάρας (VIDEO) | Kalikantzaros.gr

admin

Συνταγη για Το κριθαρότο της Άνοιξης με αγκινάρες και αρακά | Kalikantzaros.gr

admin

Συνταγη για Μοσχαράκι με καρότα και πιλάφι | Συνταγές – Δοκιμασμενη !!!

admin

Συνταγη για Μπούτια κοτόπουλου με αφράτο ρύζι και μανιτάρια στο φούρνο (Video) | Συνταγές – Δοκιμασμενη !!!

admin

Συνταγη για Κοτόπουλο Μιλανέζα | Συνταγές – Δοκιμασμενη !!!

admin

Συνταγη για Κοτόπουλο λεμονάτο με ριζότο | Συνταγές – Δοκιμασμενη !!!

admin

Συνταγη για ΑΡΩΜΑΤΙΚΟ ΠΙΛΑΦΙ ΜΕ ΞΗΡΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ – Συνταγες Kalikantzaros.gr

admin

Συνταγη για Μοσχαράκι με λαχανικά κοκκινιστό και ρύζι μπασμάτι | Συνταγές – Δοκιμασμενη !!!

admin

Συνταγη για ΚΙΝΕΖΙΚΟ ΤΗΓΑΝΗΤΟ ΡΥΖΙ – Συνταγες Kalikantzaros.gr

admin