Καλικαντζαρος Νεα – Ειδησες απο ολο τον κοσμο
Ισπανική κουζινα

Συνταγη για κοτόπουλο με σύκα αρωματισμένα σε κρασί

Σημερα μαγειρευουμε κοτόπουλο με σύκα αρωματισμένα σε κρασί

κοτόπουλο με σύκα αρωματισμένα σε κρασί
Κοτόπουλο με φρέσκα σύκα αρωματισμένα σε κρασί με μπαχαρικά

Κρέας με φρούτα… συνδυασμός που απαντάται σ’ όλες σχεδόν τις κουζίνες της Μεσογείου. H συνταγή για το κοτόπουλο με σύκα ωστόσο, προέρχεται απ’ την Καταλονία.

Και αν αυτό αρχικά δεν λέει τόσα πολλά για να εστιάσει με την πρώτη το ενδιαφέρον στο βορειοανατολικό κομμάτι της Ισπανίας, που συνορεύει με την Γαλλία, θα μπορούσε να βοηθήσει στον τοπικό προσδιορισμό της καταγωγής, η Βαρκελώνη: η πρωτεύουσα του πρώην πριγκιπάτου, η Μπάρτσα των ποδοσφαιρικών αγώνων με την κόντρα (της) στη Ρεάλ, τον άσο Ντάνι Ζάρκε, Νο 21 και αρχηγό της Εσπανιόλ (που η καρδιά του σταμάτησε να κτυπάει στην Φλωρεντία) αλλά και το (πρόσφατο) ψήφισμα να τελειώσουν οι ταυρομαχίες.

Επίσης, ανατρέχοντας στον εκκεντρικό σουρεαλιστή Σαλβαντόρ Νταλί (Salvador Dalí), γεννημένο στην Φιγέρας (Figueras) και στο Μουσείο θεάτρου με το όνομά του (Teatre-Museu Dalí).

Όπως και στον επίσης Καταλανό αρχιτέκτονα της αρ νουβό (Art Nouveau, Νέα Τέχνη) Αντόνι Γκαουντί (Antoni Gaudí) με τα ιδιότυπά του κτίρια. Η ξεχωριστή επίσημη γλώσσα (καταλανική), ο εθνικισμός και η τάση για διαφοροποίηση των Καταλανών, που (όπως οι Ναπολιτάνοι σε σχέση με τους Ιταλούς) θεωρούν τους εαυτούς τους (σε σχέση με τους υπόλοιπους Ισπανούς) ξεχωριστό έθνος και συνεχίζουν να διεκδικούν την αυτονομία τους.

Φρέσκα σύκα, μπαχαρικά και κοτόπουλο

Σαν να δανείζεται από μια τέτοια διάθεση ιδιορρυθμίας και η συνταγή για το κοτόπουλο με τα αρωματισμένα σύκα. Συνδυάζει την γλύκα των μαριναρισμένων σε κρασί σύκων και τα αρώματα των μπαχαρικών με το πουλερικό, που αφήνει πίσω την επίπεδη αίσθηση του κοτόπουλου. Και κυριολεκτικά μεταμορφώνεται σ’ αυτό το νόστιμο κάτι άλλο, με ζεστή μυρωδιά, που γεμίζει το στόμα με γλυκιά, ελαφρώς πικάντικη γεύση.

Περισσεύει, αλλά θα το πω: συστήνεται ανεπιφύλακτα και με ενθουσιασμό. Δοκιμάστε το τώρα, που τα σύκα είναι ωραία και στην εποχή τους.


Δοκιμάσατε τη συνταγή για παγωτό κεράσι;

Βάλτε την στο Instagram με tag @pandespani_deliciousideas
και hashtag #pandespani
και πείτε μας τη  γνώμη σας στα σχόλια


κοτόπουλο με σύκα αρωματισμένα σε κρασί

Κοτόπουλο με σύκα αρωματισμένα σε κρασί

Προετοιμασία: 10 λεπτά η προετοιμασία και περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά το μαγείρεμα – ψήσιμο. Υπολογίστε ωστόσο το χρόνο για το 3ωρο μαρινάρισμα, που πρέπει να προηγηθεί. Μπορείτε να κάνετε όλη τη διαδικασία μέχρι το ψήσιμο στο φούρνο νωρίτερα και να αφήσετε το τελείωμα για την τελευταία μισή ώρα. Η συνταγή είναι πιο εύκολη απ’ ό,τι δείχνει.

Υλικά (για 4 άτομα)
1 κοτόπουλο 1,5 κιλό περίπου, πλυμένο, καθαρισμένο και κομμένο σε 8 κομμάτια
½ φλυτζ. μέτρια γλυκό κρασί
φλούδα σε λωρίδες από ½ περίπου λεμόνι
3 φέτες μπέικον κομμένο σε λεπτές λωρίδες
1 κ.σ. ελαιόλαδο
½ φλυτζ. ζωμό κότας
1 πρέζα καγιέν (προαιρετικά)
αλάτι, πιπέρι (αρκετό)

για τα σύκα & την μαρινάδα
3 κ.σ. μαύρη ζάχαρη
½ φλυτζ. ξίδι από λευκό κρασί
1 φέτα λεμόνι
1 ξυλάκι κανέλα
½ κιλό μαύρα σύκα, ώριμα, σφιχτά

 σύκα μαριναρισμένα σε κρασί

Μαρινάρετε τα σύκα: Σε μεσαίο κατσαρόλι βάζετε όλα τα υλικά της μαρινάδας και μόλις αρχίσουν να βράζουν χαμηλώνετε εντελώς και σιγομαγειρεύετε για 5 λεπτά.

Προσθέτετε τα σύκα και το καπάκι και συνεχίζετε το πολύ-πολύ σιγανό μαγείρεμα για 8-10 λεπτά. Αποσύρετε από τη φωτιά και τα αφήνετε ως έχουν για 3 ώρες.

Τα στραγγίζετε και τα βάζετε σε άλλο μπολ με το κρασί και το ξύσμα λεμονιού. Κρατάτε τη μαρινάδα – πετάτε την κανέλα.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180-190 βαθμούς C.

τσιγάρισμα μπέικον

Eτοιμάζετε το κοτόπουλο με σύκα: Σε μεγάλο και βαθύ τηγάνι (ή κατσαρόλα) με καπάκι σοτάρετε σε μέτρια φωτιά το μπέικον για 2-3 λεπτά, μέχρι να είναι τραγανό.

Αδειάζετε (μόνο) το μπέικον σε σκεύος για το φούρνο ή πυρέξ, αφήνοντας στο τηγάνι το λίπος.

κοτόπουλο σοτάρισμα

Προσθέτετε το λάδι και μόλις κάψει σοτάρετε τα κομμάτια του κοτόπουλου απ’ όλες τις πλευρές, να ροδίσουν (5 περίπου λεπτά).

κοτόπουλο μαγείρεμα με μαρινάδα

Στραγγίζετε τα σύκα, τα κρατάτε χωριστά και ρίχνετε στο κοτόπουλο το κρασί τους, την μαρινάδα, το λεμόνι και το ξύσμα, αλάτι και πιπέρι. Βράζετε σε μέτρια φωτιά με το καπάκι για 25-30 λεπτά μέχρι η σάλτσα να πήξει ελαφρά και να είναι σαν ελαφρύ σιρόπι. Δοκιμάζετε και διορθώνετε σε αλάτι, πιπέρι, αν χρειάζεται. Αποσύρετε από τη φωτιά.

κοτόπουλο ψήσιμο με μαρινάδα

Ψήσιμο: Μεταφέρετε το κοτόπουλο σε πυρίμαχο σκεύος και ρίχνετε πάνω του τη σάλτσα.

αρωματικό κοτόπουλο με φρέσκα σύκα

Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά. Προσθέτετε τα σύκα και το ζωμό κότας, σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 10 λεπτά.

Σερβίρισμα: Μοιράζετε το κοτόπουλο με σύκα σε πιάτα, βάζοντας τα σύκα (1-2 σε κάθε πιάτο) με σχετική προσοχή και περιχύνετε με τη σάλτσα.

Print Friendly, PDF & Email

Εδω βρηκαμε αυτην την υπεροχη συνταγη

Μαγειρεψτε ευκολα κοτόπουλο με σύκα αρωματισμένα σε κρασί Δοκιμαστε την και μοιραστειτε μαζι μας και με τους αγαπημεους σας τις εντυπωσεις σας
#κοτόπουλο #με #σύκα #αρωματισμένα #σε #κρασί

Related posts

Συνταγη για εντυπωσιακά ισπανικά κρασιά – in vino veritas

admin

Συνταγη για ισπανικό κρασί: καινοτομία, ποιότητα, καλή τιμή

admin

Συνταγη για Άγκερ Ουριγουέν & Άλβαρο Βιλιασάντε: δύο μάστερ των τάπας στην Αθήνα

admin

Συνταγη για πικάντικες πατάτες με κόκκινη πιπεριά

admin