Καλικαντζαρος Νεα – Ειδησες απο ολο τον κοσμο
Ψάρι – Θαλασσινά

Συνταγη για Μπακαλιάρος με χορταρικά στη γάστρα | Συνταγές – Δοκιμασμενη !!!

Σημερα μαγειρευουμε Μπακαλιάρος με χορταρικά στη γάστρα | Συνταγές – Δοκιμασμενη !!!

Πεντανόστιμος μπακαλιάρος με χορταρικά εποχής, επιλογής σας, στη γάστρα. Ένα υπέροχο υγιεινό  και νοστιμότατο φαγητό για να το γευτείτε στο καθημερινό οικογενειακό τραπέζι όλες τις εποχές του χρόνου. Μια συνταγή για ένα ψάρι το μπακαλιάρο που μπορείτε να τον απολαύσετε σε πολλές εκδοχές μαγειρέματος. Γενικά ο μπακαλιάρος ταιριάζει με γλυκά υλικά όπως τα χόρτα ή τα ξερά φρούτα, όπως τα δαμάσκηνα. Στο Άγιο Όρος αλλά και σε πολλά μέρη στην Πελοπόννησο τον μαγειρεύουν με σταφίδες. Έτσι, μετριάζεται η αλμύρα στο στόμα και δίνει ένα υπέροχο γλυκάλμυρο αποτέλεσμα. 

Υλικά συνταγής

  • 1 κιλό παστός μπακαλιάρος, κατά προτίμηση φιλέτο σε μεγάλα κομμάτια) ξαρμυρισμένος
  • 12-14 ξερά δαμάσκηνα, χωρίς κουκούτσια
  • 1 νεροπότηρο χλιαρό νερό
  • 1 κιλό ανάμεικτα γλυκά χόρτα εποχής (σπανάκι, λάπαθα, καυκαλήθρες, μυρώνια, ραδίκια «ιταλικά» με το κόκκινο κοτσάνι, λίγος μάραθος κ.ά.), καθαρισμένα, πλυμένα, στεγνωμένα και κομμένα σε μέτρια κομμάτια
  • 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε ροδέλες
  • 3 μέτρια πράσα (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος), κομμένα σε λεπτές ροδέλες
  • 500 γρ. ντοματάκια ολόκληρα ψιλοκομμένα ή “Τριμμένη Ντομάτα” εμπορίου ή σπιτικές ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες
  • 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
  • 2/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • ελάχιστο αλάτι (ή καθόλου), φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Ξαρμυρίζετε το μπακαλιάρο ως εξής: Βάζετε τα κομμάτια σε μια λεκάνη με κρύο νερό και τα αφήνετε έτσι για 24 ώρες, εκτός ψυγείου αλλάζοντας το νερό όσο συχνότερα μπορείτε. Τα ξεπλένετε πολύ καλά για να φύγουν τυχόν υπολείμματα από αλάτι και τα σκουπίζετε.
  2. Εν τω μεταξύ, κόβετε τα ξερά δαμάσκηνα στη μέση, τα βάζετε σε ένα μπολ με το 1 νεροπότηρο χλιαρό νερό και τα αφήνετε να μουσκέψουν για 30 λ. Τα στραγγίζετε και κρατάτε το νερό κατά μέρος.
  3. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Παίρνετε μια ευρύχωρη γάστρα (ή ένα μεγάλο και βαθύ ταψί, κατά προτίμηση πυρίμαχο) και ρίχνετε τα κομμένα χόρτα, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα πράσα, τη σάλτσα ντομάτας και το λιωμένο σκόρδο.
  4. Προσθέτετε μπόλικο πιπέρι και ελάχιστο (ή καθόλου) αλάτι, μιας και μπακαλιάρος, αν και ξαλμυρισμένος, είναι αρκετά αλμυρός, ανακατεύετε καλά με τα χέρια σας και τα απλώνετε ομοιόμορφα στο σκεύος φτιάχνοντας ένα στρώμα. Από πάνω σκορπίζετε τα μουσκεμένα και στραγγισμένα δαμάσκηνα.
  5. Πασπαλίζετε με πιπέρι τα κομμάτια του μπακαλιάρου, τα τοποθετείτε σε μονή στρώση επάνω στο στρώμα λαχανικών και τα σπρώχνετε προς τα κάτω ανάμεσα στα χόρτα. Περιχύνετε το με το ελαιόλαδο και το νερό (στο οποίο μούσκεψατε τα δαμάσκηνα) και κλείνετε τη γάστρα με το καπάκι της (ή καλύπτετε καλά το ταψί πρώτα με ένα κομμάτι λαδόκολλας και μετά με αλουμινόχαρτο).
  6. Ψήνετε το φαγητό για 35 λ και στη συνέχεια ξεσκεπάζετε το σκεύος και ψήνετε για άλλα 15-17 λ για να στεγνώσει καλύτερα ο μπακαλιάρος και να σωθούν τα περιττά υγρά. Το σερβίρετε και καλή σας όρεξη!

Πηγή

Δοκιμασμενη !!!,

Συνταγή: Μπακαλιάρος με χορταρικά στη γάστρα

 

Εδω βρηκαμε αυτην την υπεροχη συνταγη με Μπακαλιάρος με χορταρικά στη γάστρα | Συνταγές – Δοκιμασμενη !!! ….Δοκιμαστε την και μοιραστειτε μαζι μας και με τους αγαπημεους σας τις εντυπωσεις σας
#Μπακαλιάρος #με #χορταρικά #στη #γάστρα #Συνταγές #Sintayesgr

Related posts

Συνταγη για ΨΑΡΟΣΟΥΠΑ – Συνταγες Kalikantzaros.gr

admin

Συνταγη για Κολοκυθάκια με πατάτες στο φούρνο | Συνταγές – Δοκιμασμενη !!!

admin

Συνταγη για Γαρίδες σε πικάντικη σάλτσα ντομάτας | Συνταγές – Δοκιμασμενη !!!

admin

Συνταγη για Σπανακόπιτα χωρίς φύλλο | Συνταγές – Δοκιμασμενη !!!

admin

Συνταγη για Αβοκάντο γεμιστά με γαρίδες

admin

Συνταγη για Κουσκούς με ψητές γαρίδες

admin

Συνταγη για Χταποδάκι κοκκινιστό με λιγκουίνι στο φούρνο | Συνταγές – Δοκιμασμενη !!!

admin

Συνταγη για Γαρίδες με σκόρδο και βούτυρο | Kalikantzaros.gr

admin

Συνταγη για Η επιστήμη πίσω απ’ την καθημερινή Μαγειρική, Μέρος Γ’ | Kalikantzaros.gr

admin

Συνταγη για Ψάρι ψητό με σάλτσα ταχίνι & μεσογειακά αρώματα

admin

Συνταγη για Τραγανά και “καπνιστά” fish fillets σε κρούστα παρμεζάνας

admin

Συνταγη για Χταπόδι στιφάδο με δαμάσκηνα και κριθαράκι | Συνταγές – Δοκιμασμενη !!!

admin