Καλικαντζαρος Νεα – Ειδησες απο ολο τον κοσμο
Σαλτσες

Συνταγη για πέστο βασιλικού: για μουντιαλικές μακαρονάδες | Pandespani

Σημερα μαγειρευουμε πέστο βασιλικού: για μουντιαλικές μακαρονάδες | Pandespani

πέστο βασιλικού
Πέστο βασιλικού ή πέστο Τζενοβέζε

Ενόψει επικαιρότητας και μουντιάλ (ας χάσαμε αρχή-αρχή… κάτι θα σκεφτεί ο ‘Οτο) κι επειδή κανείς δεν θέλει να θυσιάζει τις φάσεις και τα γκολ γιατί μαγειρεύει… ανατρέχω στη σιγουριά που προσφέρουν βασικές συνταγές και τα υλικά της εποχής. Με το βασιλικό στο φόρτε του είναι ό,τι πρέπει στο διάλειμμα του ματς… να γίνει πέστο.

H συγκεκριμένη σάλτσα βασιλικού έχει συνδεθεί με τη Γένοβα, εξ ου και λέγεται «πέστο αλά Τζενοβέζε» (pesto alla Genovese). Ως generic έννοια σήμερα για οτιδήποτε είναι κοπανισμένο και τριμμένο-λιωμένο, τo pesto-τρόπος ανάμειξης κατάγεται μάλλον από τους Πέρσες, αν και η διαδικασία αυτή για μια σάλτσα από κόλιανδρο και σκόρδο γινόταν ακόμη παλιότερα στη Μέση Ανατολή (A Mediterranean Feast, Clifford A. Wright, William Morris, 1999).

Από την άλλη πρόγονος του δημοφιλούς ανά την υφήλιο, πέστο Τζενοβέζε, πιστεύεται ότι είναι το moretum που είχαν οι αρχαίοι Ρωμαίοι και γινόταν από λιωμένο σκόρδο, μαϊντανό, λάδι, ξίδι και γάλα προβάτου.
vasilikos - syntagi pesto GenoveseΚατά το Ιταλικό Λεξικό Tροφίμων και Ποτών, η πρώτη αναφορά στο πέστο βασιλικού γίνεται σε βιβλίο μαγειρικής της Φλωρεντίας, το 1848. Ιστορικά λοιπόν, οι Γενοβέζοι χρησιμοποίησαν μαρμάρινο γουδί και ξύλινο γουδοχέρι, μέσα στο οποίο πολτοποίησαν φύλλα βασιλικού, σκόρδο, τριμμένο σκληρό τυρί (παρμεζάνα, πεκορίνο κ.λπ.) και -την ειδοποιό διαφορά- κουκουνάρια, με λίγο λάδι δημιουργώντας το γνωστό πέστο βασιλικού. Σημειωτέον ότι οι Γάλλοι, που εξελίξαν το θέμα στο επίσης γνωστό πιστού (pistou) και την ομώνυμη σούπα, προσθέτουν ενίοτε μαϊντανό, προσθαφαιρούν κατά βούληση το τυρί, αλλά για κουκουνάρι ούτε λόγος. Το πιστού είναι χωρίς.

Ανάλογα με τον βασιλικό (πλατύφυλλο, σγουρό, πιπεράτο κ.λπ.), το πέστο διαφέρει σε άρωμα και γεύση. Βολικότερος για την παρασκευή του είναι ο πλατύφυλλος και πιο πικάντικη γεύση έχει το πέστο με τον χειμωνιάτικο. Όπως και να το κάνετε, ταιριάζει πολύ ωραία με τα μακαρόνια και τα περισσότερα ζυμαρικά και για να επανέλθουμε στην αρχική ιδέα, είναι μια από τις πιο απλές συνταγές και νόστιμες λύσεις σάλτσας για μακαρονάδα παρέας. Γκολ!

πέστο βασιλικού

Προετοιμασία: Πλύντε τα φύλλα καλά, τα διάφορα ζουζούνια φαίνεται πως μάλλον βρίσκουν γκουρμέ τον βασιλικό 😉 Kάντε το πέστο σε μεγαλύτερη ποσότητα και κρατήστε το καλυμένο με ελαιόλαδο στο ψυγείο. Μπορείτε επίσης να το καταψύξετε σε καλά κλεισμένα βαζάκια για μήνες.

Υλικά
100 γραμ. φύλλα βασιλικού, πλυμένα και στεγνά
4-5 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες, χωρίς το πράσινο φύτρο
100 ml ελαιόλαδο
50 γραμ. παρμεζάνα τριμμένη ή πεκορίνο ή γκράνα
50 γραμ. κουκουνάρι
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

———————————-

Παρασκευή: Βάζετε στο μίξερ και στην μεγάλη ταχύτητα τα σκόρδα και τα ψιλοκόβετε. Προσθέτετε τον βασιλικό και όταν το μαχαίρι καθώς γυρίζει δεν κόβει άλλο, αρχίζετε να ρίχνετε το λάδι, μέχρι να έχετε μια πηχτή σάλτσα. Προσθέτετε την παρμεζάνα και αφού ενσωματωθεί, ρίχνετε τα κουκουνάρια, που ψιλοκόβονται κι αυτά. Στο τέλος ρίχνετε αλάτι και πιπέρι. Έτοιμο το πέστο!

Σημείωση: Ο βασιλικός περιέχει αρκετό νερό στα φύλλα του, το οποίο βγαίνει στη σάλτσα. Σκουπίστε τον καλά ή αφήστε τον να στεγνώσει, πριν τον κάνετε πέστο. Aν η ποσότητα είναι περισσότερη απ’ όση χρειάζεστε, βάλτε την υπόλοιπη σε βαζάκι(α) που κλείνουν ερμητικά και σκεπάστε την επιφάνεια με λάδι. Θα διατηρηθεί μ’ αυτό τον τρόπο στο ψυγείο για πολύ καιρό.

linguine με πέστο βασιλικού
Print Friendly, PDF & Email

Εδω βρηκαμε αυτην την υπεροχη συνταγη

Μαγειρεψτε ευκολα πέστο βασιλικού: για μουντιαλικές μακαρονάδες | Pandespani Δοκιμαστε την και μοιραστειτε μαζι μας και με τους αγαπημεους σας τις εντυπωσεις σας
#πέστο #βασιλικού #γιαμουντιαλικέςμακαρονάδες #Pandespani

Related posts

Συνταγη για Ταραμοσαλάτα αφράτη & εύκολη | Kalikantzaros.gr

admin

Συνταγη για αυθεντικό μεξικάνικο γουακαμόλε | Pandespani

admin

Συνταγη για ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ – Συνταγες Kalikantzaros.gr

admin

Συνταγη για καλοκαιρινή σάλτσα ντομάτας με ολόκληρα τα υλικά

admin

Συνταγη για SALSA VERDE (ΣΑΛΤΣΑ ΒΕΡΝΤΕ) – ΙΤΑΛΙΑ (ΤΟΣΚΑΝΗ) – Συνταγες Kalikantzaros.gr

admin

Συνταγη για Σκορδαλιά με ψωμί και αμύγδαλα | Kalikantzaros.gr

admin

Συνταγη για ΣΑΛΤΣΑ ΠΡΑΣΟΥ – Συνταγες Kalikantzaros.gr

admin

Συνταγη για μπάρμπεκιου σος (bbq sauce) – η καπνιστή ερωμένη

admin

Συνταγη για Μακαρόνια με κιμά σε 30′ απ’ το Cucina Caruso (video) | Kalikantzaros.gr

admin

Συνταγη για Η πιο νόστιμη και εύκολη σπιτική κέτσαπ | Kalikantzaros.gr

admin

Συνταγη για αρωματική σάλτσα κόκκινης πιπεριάς: η ανταγωνίστρια

admin

Συνταγη για Μαρινάδα για χοιρινό σουβλάκι | Kalikantzaros.gr

admin