Καλικαντζαρος Νεα – Ειδησες απο ολο τον κοσμο
Γλυκές Ζύμες

Συνταγη για Πρασοκρεατόπιτα πεντανόστιμη και θρεπτική, με έμπνευση απ’ τη Μακεδονία – video | Kalikantzaros.gr

Σημερα μαγειρευουμε Πρασοκρεατόπιτα πεντανόστιμη και θρεπτική, με έμπνευση απ’ τη Μακεδονία – video | Kalikantzaros.gr

Η Μακεδονίτικη πρασοκρεατόπιτα της συνταγής μας, είναι μια δημιουργική διασκευή της αυθεντικής, όπου στη θέση των κομματιών αρνίσιου κρέατος της αυθεντικής, υπάρχει κιμάς και μάλιστα στη λογική της Μπολονέζ , μια και το αποτέλεσμα είναι ασύγκριτα πιο νόστιμο και ταιριάζει σε μια σύγχρονη αστική κουζίνα.  Έτσι στη σειρά βίντεο-συνταγών “Νόστιμες πίτες με έμπνευση απ’ την Ελληνική παράδοση” που κάνουμε με τον Ηλία Μαμαλάκη,  αυτή τη φορά η δημιουργική επέμβαση μας είναι κατά το ένα μέρος στη γέμιση με τον κιμά και κατά δεύτερον στο φύλλο, όπου χρησιμοποιούμε χωριάτικο φύλλο ολικής άλεσης, της Χρυσής Ζύμης φυσικά.

Μακεδονίτικη πρασοκρεατοπιτα με φυλλο ολικής άλεσηςan shoppingΗ δημιουργική διασκευή συνταγών με ρίζες σε τοπικές παραδόσεις είναι μια διαδικασία που σέβεται μεν την αυθεντική εκτέλεση, αλλά στοχεύει στο να εντάξει την ιδέα της συνταγής στη σύγχρονη αστική κουζίνα, όπου τα υλικά πρέπει να είναι πιο ελαφριά και φίνα και η παρασκευή σαφώς πιο εύκολη για τον περιορισμένο χρόνο που έχουν οι περισσότεροι εργαζόμενοι.

Στην ιστορία αυτής της πίτας, αυτό που με εντυπωσίασε ήταν ότι χρησιμοποιούνταν σε Θεσσαλία και Μακεδονία, ως η πίτα της νέας χρονιάς και έτσι έμπαινε φλουρί μέσα της, όπως διηγείται και ο Ηλίας στο βίντεο. Περιττόν να αναφέρω πως μιλάμε για μια πεντανόστιμη, θρεπτική και  πληθωρική πίτα που ταιριάζει σε κάθε σύγχρονο σπίτι και σαν πρώτο, αλλά και ως κυρίως γεύμα.

Χαρακτηριστικά της συνταγής:

Εύκολη παρασκευή που θα σας πάρει λιγότερο από 40’ στην προετοιμασία και άλλα 45’ στο ψήσιμο.
Αν βιάζεστε καραμελώστε το πράσο μαζί με το μίγμα λαχανικών και όχι ξεχωριστά, πριν.

Wine-pairing-Karoulias

Μπλέ Τρακτέρ

Ξηρός, Ήπιος, Ερυθρός, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Κρατήστε το 2-3 χρόνια, 13,5% alc.

mple-trakter

Ούτε μία, ούτε δύο αλλά τρεις κοσμοπολιτίτικες ποικιλίες και συγκεκριμένα τα πιο δημοφιλή ερυθρά σταφύλια του παγκόσμιου αμπελώνα, το Cabernet Sauvignon, το Merlot και το Syrah, παντρεύονται από το Κτήμα Κυρ Γιάννη σε ένα ευκολόπιοτο κρασί που θα κερδίσει όχι μόνο τους έμπειρους οινόφιλους αλλά και το νεανικό κοινό. Ένα κρασί γεμάτο φρεσκάδα και άφθονο φρούτο που θα κοσμήσει με την ίδια ευκολία και το καθημερινό και το γιορτινό τραπέζι. Παίρνει το όνομα του από το μπλε τρακτέρ που βρίσκεται στην είσοδο του οινοποιείου, με το οποίο ο Γιάννης Μπουτάρης φύτεψε τον αμπελώνα στην Νάουσα και είναι αφιερωμένο στην συμβολή του Έλληνα αμπελουργού.

Περιγραφή:
Το χρώμα του είναι βαθύ γκρενά με μωβ αποχρώσεις. Το άρωμα του είναι γεμάτο ζωντάνια με τα βατόμουρα, τα βύσσινα και τα φραγκοστάφυλα να συναγωνίζονται με τα γλυκά και τα πικάντικα μπαχάρια και όλα αυτά να ντύνονται πολύ όμορφα από αρώματα βανίλιας και βουτύρου. Στο στόμα είναι ζουμερό και χυμώδες με συμπυκνωμένο φρούτο, βελούδινες τανίνες και απολαυστική επίγευση. Απολαύστε το τα 3-4 χρόνια από τον τρύγο γευόμενοι την φρεσκάδα του, την οποία το βιδωτό πώμα βοηθά να διατηρηθεί αναλλοίωτη.

Ταιριάζει εξαιρετικά με:
Συνδυάζεται με μακαρόνια με κιμά, παστίτσιο, σουβλάκια, πίτσες με αλλαντικά, λουκάνικα, μπριζόλες στα κάρβουνα και μελιτζάνες ιμάμ και μοσχαράκι κοκκινιστό.

Αγοράστε το στο House of Wine, εδώ

 

Υλικά για 1 ταψί (8-10 άτομα)

1 συσκευασία χωριάτικο φύλλο ολικής άλεσης Χρυσή Ζύμη
2 πράσα σε ροδέλες, καραμελωμένα σε νερό & λάδι για 15’
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 καρότο ψιλοκομμένο
1 μπαστούνι σέλερι ψιλοκομμένο
600 γρ. κιμά μοσχαρίσιο από ελιά ή σπάλα
150 ml. ελαιόλαδο
100 ml. κόκκινο κρασί
150 γρ. τριμμένη γραβιέρα
αλάτι, πιπέρι

 Διαδικασία Παρασκευής

 1.  Σοτάρετε τα λαχανικά

Καραμελώνετε το πράσο βάζοντάς το σε λίγο νερό και ελαιόλαδο να μαλακώσει πρώτα και καθώς το νερό θα εξατμιστεί, να σοταριστεί και να νοστιμέψει για να είναι έτοιμο για τη πίτα. Στη συνέχεια σοτάρετε σε ανοιχτή κατσαρόλα (ταβά) το μίγμα κρεμμυδιού, σέλερι και καρότου για 10 λεπτά σε χαμηλή ένταση, να βγάλουν τη γλύκα τους.

Μακεδονίτικη πρασοκιμαδοπιτα με φυλλο ολικής άλεσης

2. Ετοιμάζετε τον κιμά της γέμισης

Προσθέτετε τον κιμά, ανεβάζοντας την ένταση της εστίας, ώστε να σοταριστεί κι’ αυτός, να πάρει χρώμα και αλατοπιπερώνετε. Αφού πάρει χρώμα ο κιμάς, ρίχνετε το κρασί και όταν το πιει, ρίχνετε το πράσο. Όταν έχουν φύγει όλα τα υγρά  κλείνετε το μάτι και προσθέτετε το τυρί, ανακατεύετε καλά και αφήνετε τη γέμιση να κρυώσει.

μακεδονίτικη πρασοκιμαδοπιτα με φυλλο ολικής άλεσης

3. Ετοιμάζετε τα κάτω φύλλα της πίτας και τη γέμιση

Κατ’ αρχάς βάζετε τον φούρνο να προθερμανθεί στους 180 πάνω-κάτω. Σε μεγάλο ταψί απλώνετε ελαιόλαδο στον πάτο του και απλώνετε πάνω του το πρώτο φύλλο.  Το λαδώνετε καλά από πάνω και προσθέτετε και το δεύτερο φύλλο. Στη συνέχεια προσθέτετε τη γέμιση που έχει κάπως κρυώσει. Φτιάχνετε γύρω-γύρω τις γωνίες του φύλλου γυρνώντας τες προς τα μέσα.

Μακεδονίτικη πρασοκιμαδοπιτα με φυλλο ολικής άλεσης

4. Τελειώνετε τα πάνω φύλλα της πίτας

Απλώνετε πάνω στη πίτα δύο φύλλα, λαδώνοντάς τα αρκετά το καθένα ξεχωριστά, μια και το συγκεκριμένο φύλλο ολικής απορροφά μπόλικο λάδι και έτσι νοστιμίζει ιδιαίτερα και γίνεται τραγανό. Μετά τα δυο φύλλα που μπαίνουν σα σεντόνι πατσαβουρώνετε άλλα δύο, φροντίζοντας το καθένα να πιάσει τη μισή επιφάνεια της πίτας. Μέσα απ’ τις πτυχώσεις που δημιουργούνται θα περάσει ο καυτός αέρας του φούρνου και θα τα κάνει υπέροχα τραγανά. Λαδώνετε κι’ αυτά με το πινέλο σας από πάνω και η τελευταία δουλειά σας είναι με κοφτερό μαχαίρι να κόψετε τα κομμάτια από πάνω μέχρι κάτω, ώστε και να φύγουν οι υδρατμοί της γέμισης και να μπορεί να κοπεί εύκολα η πίτα όταν είναι ψημένη.

Μακεδονίτικη πρασοκιμαδοπιτα με φυλλο ολικής άλεσης

5. Ψήνετε τη πίτα

Βάζετε τη πίτα στον προθερμασμένο φούρνο στους 180 πάνω-κάτω και την αφήνετε να ψηθεί για 45’ μέχρι να είναι το φύλλο τραγανό και ροδισμένο. Μόλις είναι έτοιμη την αφήνετε στον πάγκο να ξεκουραστεί για 15’, να δέσουν τα υλικά και να πέσει η θερμοκρασία τόσο ώστε να μπορείτε να την απολαύσετε.

Μακεδονίτικη πρασοκιμαδοπιτα με φυλλο ολικής άλεσης

Σερβίρισμα:

Κόβετε τα κομμάτια με μαχαίρι και με τη σπάτουλα τα σερβίρετε στα όμορφα πιάτα της ΙΩΝΙΑ απ’ τη σειρά PATCHWORK.  Χρησιμοποιήσαμε ταβά και ταψιά της FEST και συνιστούμε κάθε φορά που ψήνετε πίτα, να χρησιμοποιείτε μόνο μεταλλικό (ιδανικά αντικολλητικό) σκεύος, καθώς ανεβάζει καλύτερα θερμοκρασία και έτσι ψήνεται σωστά το κάτω φύλλο.

Μακεδονίτικη πρασοκιμαδοπιτα με φυλλο ολικής άλεσης

Print Friendly, PDF & Email

Εδω βρηκαμε αυτην την υπεροχη συνταγη με Πρασοκρεατόπιτα πεντανόστιμη και θρεπτική, με έμπνευση απ’ τη Μακεδονία – video | Kalikantzaros.gr ….Δοκιμαστε την και μοιραστειτε μαζι μας και με τους αγαπημεους σας τις εντυπωσεις σας
#Πρασοκρεατόπιτα #πεντανόστιμη #και #θρεπτική #με #έμπνευση #απ #τη #Μακεδονία #video #Carusogr

Related posts

Συνταγη για Μηλόπιτα στρούντελ με φύλλο κρούστας (+ ΒΙΝΤΕΟ-συνταγή) | Kalikantzaros.gr

admin

Συνταγη για #menoumespiticookies: εύκολα μπισκότα βρώμης | Kalikantzaros.gr

admin

Συνταγη για Η στριφτή και στριμμένη τυρόπιτα Σκοπέλου σε βίντεο-συνταγή | Kalikantzaros.gr

admin

Συνταγη για Αυθεντικά, τέλεια Chocolate Chip Cookies πανεύκολα, με όλα τα μυστικά τους | Kalikantzaros.gr

admin

Συνταγη για τάρτα φράουλας ή φραουλόπιτα ποτισμένη άρωμα

admin

Συνταγη για Η Πάστα Φλώρα (Pasta Frola) με το μικρό μυστικό των Ιταλών στη ζύμη | Kalikantzaros.gr

admin

Συνταγη για έξοχη, γλυκιά κολοκυθόπιτα Μυτιλήνης | Pandespani

admin

Συνταγη για Ναπολιτάνικη πίτσα: ιστορία, επιστήμη, μυστικά

admin

Συνταγη για Πεντανόστιμα και εύκολα Καλαθάκια Τυριών και Τυροκριτσινάκια (ΒΙΝΤΕΟ-συνταγή) | Kalikantzaros.gr

admin

Συνταγη για τα τραγανά τυροπιτάκια της γιαγιάς Αθηνάς

admin

Συνταγη για Λαδένια Κιμώλου σε μεταμοντέρνα έκδοχή σε ΒΙΝΤΕΟ από Μαμαλάκη & Παπαζυμούρη | Kalikantzaros.gr

admin

Συνταγη για τάρτα μαργαρίτα –άνω των 18

admin