Καλικαντζαρος Νεα – Ειδησες απο ολο τον κοσμο
Ζυμαρικά

Συνταγη για Σάλτσα πέστο βασιλικού με ζυμαρικά (spaghetti)

Σημερα μαγειρευουμε Σάλτσα πέστο βασιλικού με ζυμαρικά (spaghetti)



Το πέστο είναι μια κλασική σάλτσα για ζυμαρικά της ιταλικής κουζίνας και σίγουρα αποτελεί μια πιθανή επιλογή μου όταν βρεθώ σε ιταλικό εστιατόριο. Φτιάχνεται σε διάφορες περιοχές της Ιταλίας, αλλά το πιο γνωστό μάς έρχεται από τη Βόρεια Ιταλία και συγκεκριμένα από τη Γένοβα. Ονομάζεται πέστο αλά τζενοβέζε (pesto genovese) και αποτελείται από βασιλικό, κουκουνάρι, παρμεζάνα, πεκορίνο, σκόρδο και ελαιόλαδο.

σάλτσα πέστο με σπαγγέτι

Είναι μια σάλτσα πολύ εύκολη και γρήγορη, που μπορούμε να τη συνοδεύσουμε με ότι ζυμαρικό μας αρέσει ή με νιόκι πατάτας, να τη χρησιμοποιήσουμε σαν βάση για μπρουσκέτες, σαν ντιπ ή ότι άλλο σκεφτούμε. Επίσης, μπορούμε να τη φτιάξουμε με διάφορες παραλλαγές, όπως π.χ. το “πέστο Τοσκάνης”, που φτιάχνεται με καρύδια, βασιλικό, ψωμί, σκόρδο και χυμό βοδινού και να κάνουμε τους δικούς μας συνδυασμούς. Μπορούμε π.χ. να αντικαταστήσουμε το κουκουνάρι με αποφλοιωμένα αμύγδαλα ή καρύδια ή ακόμα και φιστίκια (ή κάσιους). Σε μια πιο παραδοσιακή παραλλαγή μπορούμε να αντικαταστήσουμε την παρμεζάνα με ανθότυρο ή με άλλο τυρί που μας αρέσει, αρκεί να έχει παρόμοια υφή. Ακόμα και τον βασιλικό, με λιαστές ντομάτες ή πιπεριές φλωρίνης!

Εδώ σας δίνω την παραδοσιακή συνταγή του πέστο, που όμως αντί για κουκουνάρι χρησιμοποίησα αμύγδαλα, που τα είχα πρόχειρα στο ντουλάπι. Στο σπίτι έχουμε δυο γλάστρες με βασιλικό (έναν αθάνατο και έναν πλατύφυλλο) που προσπαθούμε να κρατήσουμε ζωντανούς όλο το χρόνο (!), οπότε όταν χρειαστώ έχω πάντα φρέσκο βασιλικό για τις σάλτσες ή τις σαλάτες μου. Είναι πολύ βολικό!

Επίσης, παραδοσιακά, το πέστο φτιάχνεται ψιλοκομμένο με μαχαίρι ή χτυπημένο στο γουδί για να μένουν όσο το δυνατό περισσότερο αναλλοίωτα τα συστατικά του. Πρέπει να ξεχωρίζουν όλες οι γεύσεις, χωρίς να είναι λιωμένα τα υλικά. Αυτή όμως είναι μια (επίπονη!) διαδικασία που απαιτεί χρόνο και υπομονή, οπότε εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το multi μας, απλά ψιλοκόβοντας τα υλικά μας, χωρίς να τα ταλαιπωρήσουμε ιδιαίτερα.

Όταν επιχειρήσετε να τη φτιάξετε, κάντε 1-2 δόσεις παραπάνω. Μπορείτε τη βάλετε σε γυάλινο βαζάκι και να προσθέσετε λίγο ελαιόλαδο (ίσα να σκεπαστεί το πάνω μέρος της). Έτσι μπορείτε να τη συντηρήσετε στο ψυγείο για αρκετό καιρό και την επόμενη φορά που θα χρειαστείτε σάλτσα πέστο, να την έχετε έτοιμη στο ψυγείο σας!

φτιάχνοντας πέστο

Υλικά

2 φλ. φρέσκα φύλλα βασιλικού
1 μεγάλη σκ. σκόρδο (ή 2 μικρές)
¼ φλ. αποφλοιωμένα αμύγδαλα (ή κουκουνάρι)
½ φλ. τριμμένη παρμεζάνα (ή μισή μισή με πεκορίνο)
½ φλ. ελαιόλαδο
αλάτι – πιπέρι
500 γρ. spaghetti (No 6 ή No 7)

Εκτέλεση

1. Βάζουμε το σκόρδο και τα αμύγδαλα σε ένα μπλέντερ και τα χτυπάμε.
2. Προσθέτουμε το βασιλικό, αλάτι, πιπέρι και λίγο λάδι για να ανακατευτούν καλύτερα.
3. Προσθέτουμε την παρμεζάνα.
4. Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο όλο μαζί ή σταδιακά αν έχει υποδοχή το μπλέντερ μας.
5. Βράζουμε τα μακαρόνια, τα σουρώνουμε, τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα και ρίχνουμε πάνω τους τη σάλτσα πέστο.
6. Ανακατεύουμε καλά να απλωθεί ομοιόμορφα στα μακαρόνια και σερβίρουμε.

Tips

Προσοχή στο σκόρδο. Βάλτε περισσότερο ή λιγότερο, ανάλογα πόσο έντονη θέλετε να είναι η γεύση του στο πέστο.

Το πέστο πρέπει να είναι πηχτό (σαν πάστα ελιάς). Μόλις ανακατευτεί με τα μακαρόνια, θα απλωθεί ομοιόμορφα και θα αραιώσει. Αν πάλι σας φαίνεται οτι θέλει κι άλλο αραίωμα, προσθέστε λίγο απο το νερό που έβρασαν τα μακαρόνια ή λίγο λάδι.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οτι ζυμαρικό σας αρέσει. Και τα ριγκατόνι ή οι πένες είναι ενδιαφέρουσες επιλογές.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: παρμεζάνα, βασιλικός, σκόρδο, πέστο, σάλτσα πέστο, pesto, κουκουνάρι

Εδω βρηκαμε αυτην την υπεροχη συνταγη με Σάλτσα πέστο βασιλικού με ζυμαρικά (spaghetti) ….Δοκιμαστε την και μοιραστειτε μαζι μας και με τους αγαπημεους σας τις εντυπωσεις σας
#Σάλτσα #πέστο #βασιλικού #με #ζυμαρικά #spaghetti

Related posts

Συνταγη για Χειροποίητα νιόκι γλυκοπατάτας με σάλτσα κρασιού

admin

Συνταγη για Μπρόκολο mac & cheese με άρωμα βασιλικού

admin

Συνταγη για Κανελόνια με σπανάκι, ανθότυρο και μπεσαμέλ | Συνταγές – Δοκιμασμενη !!!

admin

Συνταγη για μακαρόνια με αβοκάντο και σπεκ & 10 παραλλαγές

admin

Συνταγη για Πένες φούρνου με καλοκαιρινά λαχανικά

admin

Συνταγη για Μακαρόνια με κιμά και τυριά στο φούρνο | Συνταγές – Δοκιμασμενη !!!

admin

Συνταγη για Φιογκάκια με κρεμώδη σάλτσα μανιταριών | Συνταγές – Δοκιμασμενη !!!

admin

Συνταγη για για χορτοφαγική Bolognese

admin

Συνταγη για Μακαρόνια με τόνο | Kalikantzaros.gr

admin

Συνταγη για Παστίτσιο με κιμά κοτόπουλου | Συνταγές – Δοκιμασμενη !!!

admin

Συνταγη για Λαζάνια στο φούρνο, γεμιστά με διάφορα τυριά

admin

Συνταγη για Κοχυλάκι με πέστο σπανάκι και ψητά ντοματίνια

admin