Καλικαντζαρος Νεα – Ειδησες απο ολο τον κοσμο
Σεξουαλικοτητα

Συζήτηση για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα: Αμήχανη, αλλά απαραίτητηΣυζήτηση για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα: Αμήχανη, αλλά απαραίτητη

Πολλά άτομα συναντούν μεγάλη δυσκολία στο να συζητήσουν μαζί με τον/την σύντροφο τους σχετικά με την προστασία από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ). Μια νέα μελέτη μάλιστα, αναφέρει χαρακτηριστικά πως οι καμπάνιες δημόσιας υγείας θα πρέπει να βρουν νέους τρόπους για να προάγουν αυτού του τύπου τις συζητήσεις στα ζευγάρια.

Στη μελέτη συμμετείχαν 181 σεξουαλικά ενεργοί άνδρες και γυναίκες με μέση ηλικία τα 26 έτη, οι οποίοι συμπλήρωσαν ένα ανώνυμο ερωτηματολόγιο. Περισσότεροι από τους μισούς δήλωσαν ότι αισθάνονταν πολύ άνετα να συζητήσουν με τον/την σύντροφο τον τρόπο προστασίας από τα ΣΜΝ. Λιγότεροι, όμως, από τους μισούς δήλωσαν ότι αισθάνονταν πολύ άνετα να συζητήσουν το σεξουαλικό ιστορικό τους με τους/τις συντρόφους τους.

Τα επίπεδα άνεσης αυξήθηκαν και οι συζητήσεις έγιναν πιο άνετες όταν τα άτομα ένιωσαν ότι είχαν καλύτερη ενημέρωση σχετικά με τα ΣΜΝ και είχαν επίσης εξασκηθεί στη σχετική συζήτηση με τους/τις συντρόφους.

Οι ειδικοί παροτρύνουν τα άτομα να διεκδικήσουν την κατάλληλη ενημέρωση σχετικά με τα ΣΜΝ, έτσι ώστε να μπορούν να συζητήσουν το θέμα καλύτερα με τους/τις συντρόφους τους, αλλά και να διασφαλίσουν την αποτελεσματική προστασία της υγείας τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ερευνητές βρέθηκαν προ εκπλήξεως όταν βρήκαν ότι ένα μεγάλο ποσοστό των συμμετεχόντων δήλωσε ότι έκανε σεξ χωρίς προφυλακτικό, ανεξάρτητα από το εάν μιλούσαν , ή όχι με τους/τις συντρόφους τους για τα ΣΜΝ. Ιδιαίτερη ανησυχία μάλιστα, τους προκάλεσε το γεγονός ότι πολλοί από τους συμμετέχοντες έκαναν μη ασφαλές σεξ, χωρίς να έχουν κάνει οι ίδιοι και οι σύντροφοι τους τον απαραίτητο προληπτικό έλεγχο για τα ΣΜΝ και χωρίς να έχει προηγηθεί αναλυτική συζήτηση για το σεξουαλικό τους ιστορικό .

Πιο συγκεκριμένα τα σημαντικότερα ευρήματα της μελέτης ήταν:

• Το 50% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι έκανε τον απαραίτητο προληπτικό έλεγχο για τα ΣΜΝ περιστασιακά, σπάνια, ή ποτέ πριν από τη σεξουαλική πράξη στα πλαίσια μιας ευκαιριακής σεξουαλικής σχέσης. Το ποσοστό των ατόμων που προχωρούσαν στον προληπτικό έλεγχο πριν από τη σεξουαλική πράξη με το σταθερό τους σεξουαλικό σύντροφο έπεφτε στο 39%.

• Από τα άτομα που είχαν συζητήσει σχετικά με τον προληπτικό έλεγχο για τα ΣΜΝ, πολύ λίγοι το έκαναν με πριν από τη τελευταία τους σεξουαλική επαφή με νέο σύντροφο, ή πριν από την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας στα πλαίσια της παρούσας σταθερής σχέσης που διατηρούν. Μόνο τα μισά άτομα ήταν σε θέση να εξηγήσουν για ποια ΣΜΝ είχε εξεταστεί στο παρελθόν ο/η σύντροφός τους. Οι ερευνητές όμως, υποστηρίζουν ότι αυτές οι πληροφορίες είναι πολύ σημαντικές για την εκτίμηση του κινδύνου για τα ΣΜΝ.

• Περίπου το 1/3 των συμμετεχόντων ανέφερε ότι έχει πει σε σύντροφο του ότι δεν έχει κάποιο ΣΜΝ, χωρίς να έχει κάνει τον απαραίτητο έλεγχο.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η συζήτηση για τα ΣΜΝ είναι πολύ σημαντική για ένα ζευγάρι. Οι καμπάνιες δημόσιας υγείας πρέπει να προάγουν συγκεκριμένα μηνύματα, συμβουλές και εργαλεία, προσαρμοσμένα στον τύπο μιας σεξουαλικής σχέσης, που θα διευκολύνουν τη συζήτηση σχετικά με τη σεξουαλική υγεία. Είναι εξίσου σημαντικό οι καμπάνιες να απευθυνθούν στο ζήτημα του στιγματισμού σχετικά με τα ΣΜΝ και να ενθαρρύνουν την αντίληψη ότι πρόκειται για ένα ζήτημα υγείας που μας αφορά όλους. Με τον τρόπο αυτό προάγεται το μήνυμα ότι η συζήτηση για τα ΣΜΝ είναι φυσιολογική και αναμενόμενη στα πλαίσια μιας σεξουαλικής σχέσης.Πηγή: nlm.nih.gov, andrologia.gr


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 7 Φεβρουαρίου 2019, 15:10

Source link

Related posts

Επτά τρόποι ενίσχυσης της στυτικής λειτουργίας

admin

Οι διαταραχές των επιπέδων τεστοστερόνης σε άνδρες και γυναίκες

admin

Ποια είναι τα πιο συχνά αίτια εμφάνισης όγκων στους όρχεις;

admin

Στυτική δυσλειτουργία, παχυσαρκία και στεφανιαία νόσος

admin

Πώς η ηλικία επηρεάζει τη στύση

admin

Τα φάρμακα για τη στυτική δυσλειτουργία σε συνδυασμό με το εμβόλιο της γρίπης βοηθούν στην αντιμετώπιση του καρκίνου

admin

Τι είναι οι πολλαπλοί οργασμοί;

admin

Είναι η σεξουαλικότητα σημαντική για τα άτομα που πάσχουν από ασθένειες απειλητικές για τη ζωή;

admin

Γιατί η πανδημία έπληξε τη γυναικεία αναπαραγωγική υγεία;

admin

Πόσο γρήγορα αλλάζει η ορμονική θεραπεία τα χαρακτηριστικά του προσώπου των διεμφυλικών ατόμων;

admin

Η σημασία των πρωινών στύσεων

admin

Μπορεί η υπερβολική παρακολούθηση πορνό να επηρεάσει τη στυτική λειτουργία;

admin