Καλικαντζαρος Νεα – Ειδησες απο ολο τον κοσμο
Κρασι

Τα καλύτερα κρασιά για το πασχαλινό τραπέζι

γράφει ο Στάθης Τσώκος*

Υπάρχουν δύο βασικά παραδοσιακά γεύματα που συνοδεύουν το Πάσχα. Το πρώτο είναι το τραπέζι της Aνάστασης και το δεύτερο το τραπέζι της Κυριακής του Πάσχα.

Το βράδυ της Aνάστασης τα φαγητά που συναντάμε στο τραπέζι είναι η αγαπημένη μας μαγειρίτσα και τα γαρδουμπάκια, τα οποία μπορούμε να τα ταιριάξουμε εύκολα με ένα λευκό πλούσιο σε σώμα και όγκο κρασί, όπως ένα Ασύρτικο από την Σαντορίνη από το οινοποιείο Vassaltis (18€) περασμένο από βαρέλι ή με ένα Chardonnay από το Κτήμα Κατσαρού (16,90€) το οποίο συνδυάζει κομψότητα και πολυπλοκότητα.

Την Κυριακή του Πάσχα το φαγητό ξεκινά από πολύ νωρίς με διάφορους μεζέδες, μέχρι να τελειώσει το ψήσιμο του οβελία. 

Εκτός από τα πατροπαράδοτα ούζα και τσίπουρα, όλα αυτά τα εδέσματα μπορούν να συνδυαστούν εξαιρετικά και με κρασί. Ιδανική επιλογή για να μπούμε στο κλίμα, θα ήταν οι Ακακίες sparkling του Κυρ-Γιάννη (12,60€) από την ποικιλία ξινόμαυρο, ένα αφρώδες ροζέ από το Αμύνταιο της Φλώρινας.

Έφτασε λοιπόν η ώρα, και το πασχαλινό τραπέζι είναι έτοιμο με το σουβλιστό αρνί σε περίοπτη θέση– και ως γνωστόν το αρνί αγαπάει το ξινόμαυρο.

Μια κλασική και σίγουρη επιλογή είναι η Νάουσα Boutaris (από 6, 40€). Όσο πιο παλιά καταφέρετε και βρείτε… τόσο το καλύτερο. Ένα κρασί- εισαγωγή στην ποικιλία και παράλληλα μια πολύ value for money επιλογή. Στον ίδιο, σίγουρο δρόμο, θα επιλέγαμε μια Ράμνιστα Κυρ-Γιάννη (12,60€), από επιλεγμένα αμπελοτεμάχια του κτήματος, στο Γιαννακοχώρι της Νάουσας. 

Για τους λίγο πιο «περπατημένους» οινικά, θα προτείναμε άφοβα την Γουμένισσα του Χατζηβαρύτη (13,60€), με 70% ξινόμαυρο και 30%  Νεγκόσκα, από τον αμπελώνα στην Φιλυριά αλλά και την ΠΟΠ Ραψάνη του Ντούγκου (14,50€), με ποικιλιακή σύνθεση: ξινόμαυρο, κρασάτο, σταυρωτό.

Μια εξίσου ενδιαφέρουσα πρόταση είναι η Λημνιώνα του κτήματος Ζαφειράκη. (15,98€)  

Κλείνοντας, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το κρασί είναι θέμα προσωπικής επιλογής και μπορούμε να πειραματιστουμε ανάλογα με τις προτιμήσεις μας.

Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση!

* Ο Στάθης Τσώκος είναι Restaurant Manager και Head Sommelier στο εστιατόριο Aleria. Είναι κάτοχος του International Sommelier Diploma και πρόσφατα του απονεμήθηκε η χρυσή καρφίτσα από την Association de la Sommellerie Internationale.

Source link

Related posts

Κτήμα Χρυσοχόου: Κερδίστε ένα υπέροχο δείπνο για 2

admin

Γιορτινά κρασιά με… αυστηρό budget!

admin

Κτήμα Νέμειον: «Must» προορισμός στη Νεμέα

admin

Το Κρασί του Μήνα: Αμπέλου Ιδέα Λευκός 2011

admin

Το Κρασί του Μήνα: ΜΕΤΑ 2011, Κτήμα Πιερία Ερατεινή

admin

Κτήμα Χρυσοχόου: Κερδίστε ένα σούπερ δείπνο για 4!

admin

Τα Κρασιά της τελευταίας (ή της πρώτης) μέρας του χρόνου!

admin

Οι ελληνικές ποικιλίες σταφυλιού είναι το μέλλον

admin

10 υπέροχα ελληνικά κρασιά μέχρι 10€

admin

Το τέλειο τυρί για να συνοδεύσετε το κρασί σας

admin

Τα “Value for Money” Κρασιά των Γιορτών

admin

Το Κρασί του Μήνα: Jim Barry Assyrtiko 2015

admin