Καλικαντζαρος Νεα – Ειδησες απο ολο τον κοσμο
Σεξουαλικοτητα

Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνει ένας άνδρας που θέλει να ενισχύσει τη γονιμότητά του;

Το υγιές σπέρμα είναι απαραίτητο για έναν άνδρα που επιθυμεί να τεκνοποιήσει. Οι ειδικοί προτείνουν κάποια απλά βήματα που μπορεί ένας άνδρας να ακολουθήσει ώστε να αυξήσει τις πιθανότητες παραγωγής υγιών σπερματοζωαρίων. Πιο συγκεκριμένα, ο άνδρας που θέλει να ενισχύσει τη γονιμότητά του πρέπει:

Να διατηρήσει ένα υγιές βάρος. Κάποιες έρευνες δείχνουν ότι όσο ανεβαίνει ο δείκτης μάζας σώματος μειώνεται η συγκέντρωση και η κινητικότητα των σπερματοζωαρίων.

Να υιοθετήσει μια υγιεινή διατροφή. Η επιλογή πολλών φρούτων και λαχανικών που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά ενδέχεται να βοηθήσουν στη βελτίωση της υγείας του σπέρματος.

Να προστατεύεται από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ). Κάποια ΣΜΝ, όπως είναι η γονόρροια και τα χλαμύδια, μπορεί να προκαλέσουν υπογονιμότητα στον άνδρα. Η προστασία επιτυγχάνεται με τον περιορισμό των σεξουαλικών συντρόφων, τη χρήση προφυλακτικού ή την επιλογή μιας μονογαμικής σχέσης με σύντροφο που δεν έχει προσβληθεί από κάποιο ΣΜΝ. 

Να ελέγχει τα επίπεδα του στρες. Το στρες μπορεί να μειώσει τη σεξουαλική λειτουργία και να επηρεάσει τα επίπεδα των ορμονών που είναι απαραίτητες για την παραγωγή σπερματοζωαρίων.

Να ασκείται τακτικά. Η μέτριας έντασης φυσική δραστηριότητα μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα των ισχυρών αντιοξειδωτικών ενζύμων που προάγουν την προστασία των σπερματοζωαρίων.

Τα σπερματοζωάρια μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως είναι η έκθεση σε υπερβολική ζέστη και τοξικά χημικά. Για να προστατέψει λοιπόν ένας άνδρας τη γονιμότητα του είναι σημαντικό:

Να μην καπνίζει. Οι άνδρες που καπνίζουν είναι πιο πιθανό να έχουν μικρότερη συγκέντρωση σπερματοζωαρίων στο σπέρμα τους.

Να μην καταναλώνει πολύ αλκοόλ. Η υπερκατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει στη μείωση των επιπέδων της τεστοστερόνης, σε στυτική δυσλειτουργία και σε μειωμένη παραγωγή σπερματοζωαρίων.

Να αποφεύγει τη χρήση λιπαντικών κατά τη διάρκεια του σεξ. Εάν χρειάζεται μπορεί να χρησιμοποιεί προϊόντα που δεν επηρεάζουν τη γονιμότητα όπως είναι το λάδι από κανόλα ή το baby oil.

Να μιλήσει με τον ιατρό του εάν λαμβάνει κάποια φάρμακα, όπως είναι τα αντιανδρογόνα ή τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά, τα οποία μπορεί να επηρεάσουν τη γονιμότητα. Παρόμοια επίδραση ενδέχεται να έχουν και τα αναβολικά στεροειδή.

Να προφυλάσσεται από τις τοξίνες. Η έκθεση σε παρασιτοκτόνα ή άλλα τοξικά προϊόντα μπορεί να επηρεάσει την ποσότητα και την ποιότητα των σπερματοζωαρίων. Εάν κάποιος εργάζεται σε τοξικό περιβάλλον θα πρέπει να λαμβάνει όλα τα μέτρα ασφαλείας, να φορά τον προστατευτικό εξοπλισμό και να αποφεύγει τη δερματική επαφή με τα χημικά.

Να διατηρεί χαμηλή τη θερμοκρασία του όσχεου. Η επιλογή χάλαρων εσωρούχων, η αποφυγή της σάουνας και του τζακούζι, καθώς και η αποφυγή της επαφής του όσχεου με θερμά αντικείμενα, όπως είναι ένα laptop, ενδέχεται να βελτιώσουν την ποιότητα του σπέρματος.

Στην περίπτωση υποβολής του άνδρα σε χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία, η βλάβη που μπορεί να προκληθεί στην αναπαραγωγική ικανότητα ενδέχεται να είναι μόνιμη. Ο άνδρας στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να συζητήσει με τον ιατρό του τη δυνατότητα λήψης και φύλαξης σπερματοζωαρίων πριν τη διεξαγωγή της θεραπείας.

Σε γενικές γραμμές, η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής  προάγει τη γονιμότητα και η αποφυγή των βλαπτικών παραγόντων αυξάνει τις πιθανότητες σύλληψης. Εάν ένα ζευγάρι δεν έχει καταφέρει να συλλάβει μετά από ένα χρόνο ελεύθερων σεξουαλικών επαφών, είναι καλό να επισκεφτεί έναν ειδικό γονιμότητας.

www.andrologia.gr

Source link

Related posts

SEXUALITY: «Χάπια του έρωτα» – Μύθοι, φόβοι, προσδοκίες και αλήθεια

admin

Σεξουαλικός ερεθισμός και εγκεφαλική δραστηριότητα

admin

Οι γιορτές και η μεταφυσική ανάγκη για πίστη

admin

Η χρήση μαριχουάνας μπορεί να βελτιώσει τον γυναικείο οργασμό

admin

Οι πέντε πιο διαδεδομένοι μύθοι σχετικά με τη σεξουαλικότητα

admin

Πώς μπορεί η επιληψία να επηρεάσει τις σεξουαλικές σχέσεις

admin

Τρόποι σύνδεσης των δυο συντρόφων όταν πρέπει να τηρηθούν οι φυσικές αποστάσεις  

admin

Η σεξουαλική ορμή, τα γονίδια και άλλοι παράγοντες

admin

Τι είναι οι πολλαπλοί οργασμοί;

admin

Ποιες σωματικές αλλαγές ενδέχεται να επηρεάσουν τη σεξουαλική ζωή με την αύξηση της ηλικίας;

admin

Η ανάμνηση της σεξουαλικής βίας μπορεί να είναι έντονη ακόμα και ύστερα από δεκαετίες

admin

Μπορεί η ανθρώπινη αυξητική ορμόνη να ενισχύσει τη σεξουαλική υγεία και επίδοση; 

admin